Els millors llibres de cuina escollits pels xefs més reconeguts
Els llibres de gastronomia dels experts
La proliferació i èxit de programes de televisió de gastronomia i cuina han despertat la passió pels fogons a més d’un cuiner amateur. Els llibres de cuina han agafat força embranzida, aconseguint ser vendes molt populars en les fires de llibres i espais de grans superfícies. Tanmateix, no tots els llibres tenen el mateix valor didàctic i per això els grans xefs del nostre país també tenen les seves preferències lectores a l’hora de consultar un llibre de cuina o buscar inspiració.
Quins llibres estan en la tauleta de nit o són els llibres capçalera dels grans cuiners espanyols? Els xefs Martín Berasategui, Paco Roncero, Jordi Cruz, Sacha Hormaechea, Sergio Fernández, Andoni Luis Aduriz, Pepe Rodríguez, Samantha Vallejo-Nágera i el president de la Real Acadèmia de la Gastronomia, Rafael Ansón, han compartir les seves lectures gastronòmiques de referència.
- Jordi Cruz, ‘Modernist Cuisine’: Jordi Cruz, al comandament de la cuina de ABaC, amb dos estrelles Michelin, i membre del jurat de MasterChef, tria els volums de la innovadora i enciclopèdica obra ‘Modernist Cuisine: l’art i la ciència de la cuina’. Escrita per científics i reconeguts cuiners ens apropen les tècniques culinàries més innnovadores i sofisticades receptes. Una obra recomanada pels quals vulguin aprendre les tècniques culinàries dels grans xefs i aplicar-les en la seva cuina.
- Pepe Rodríguez, ‘La cuina de Santi Santamaría. L’ètica del Gust’: El xef del restaurant El Bohío (Illescas) i jurat de MasterChef, aposta per una de les obres del reconegut xef Santi Santamaría. Aquest llibre recull un compendi de receptes que inclouen comentaris personals de l’autor; a més fa un recorregut històric sobre la manera de cuinar a nivell nacional i internacional. Santamaría explica com usar ingredients bàsics de la cuina com el pa, l’oli d’oliva o els bolets, entre uns altres.
- Samantha Vallejo-Nágera, Gourmet Vegetarià’: la cuinera, bloggera gastronòmica i jurat de MasterChef ha optat per un llibre amb receptes groumet sense cap plat amb carn d’animal. Aquest llibre és una recopilació exclusiva de 120 receptes vegetarianes que el xef Yotam Ottolenghi va crear per a la seva columna ‘The New Vegetarian’ dins del magazine setmanal del periòdic ‘The Guardian’. Un llibre innovador que presenta combinacions molt noves i sabors intensos dins de la cuina vegetariana.
- Rafael Ansón, ‘Gastronomia saludable’: En el llibre ‘Gastronomia saludable’, una obra escrita per Rafael Ansón i Gregorio Varela, ens ensenyen a gaudir menjant de forma saludable. Un dels seus autors, el president de la Real Acadèmia de la Gastronomia, Rafael Ansón, ens recomana personalment aquest text en el qual, assegura, es demostra que la nutrició adequada no és ni complicada ni restrictiva.
- Martín Berasategui, ‘L’enciclopèdia dels sabors’: Martín Berasategui, xef de reconegut prestigi i autor de llibres de cuina, té entre els seus llibres favorits ‘L’enciclopèdia dels sabors’. Aquest és un llibre poc convencional on ens ensenyen a combinar els ingredients en la cuina amb èxit. Juga amb 99 ingredients comuns i les seves possibles combinacions clàssiques i creatives. A més, inclou 200 receptes de diferents classes per convèncer als cuiners més escèptics de noves formes de combinar sabors.
- Paco Roncero, ‘El Pràctic’: Aquest és el llibre de capçalera del xef . Té 6.500 receptes i és un resum mundial de cuina i pastisseria. Va ser escrit a la primera cambra de segle XX per Ramón Rabasó, un autèntic clàssic en llengua hispana que resumeix ingredients, tècniques, elaboracions i guarnicions dels plats més clàssics i tradicionals de la gastronomia. El Pràctic aconsegueix el seu 10ª edició en paper i adaptant-se als nous temps ja ho podem trobar en format digital.
- Andoni Luis Aduriz, ‘On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen’:escrit per Harold McGee, aquest llibre és la lectura escollida per Andoni Luis Aduriz, del restaurant en Mugaritz. El seu títol en castellà resumeix que hi trobarem entre les seves pàgines: una completa enciclopèdia de la ciència i la cultura del menjar. Tanmateix, l’autor d’aquest llibre de cuina està considerat una eminència internacional en gastronomia i encara que va escriure aquest volum en 1984 no ha arribat a Espanya fins a l’any 2007.
- Sergio Fernández Luque, ‘Larousse Gastronomique’: El ‘Larousse Gastronomique’ és un altre clàssic de referència al món de la cuina i la gastronomia. La versió en espanyol està prologada pel xef Andoni Luis Aduriz. El llibre compta amb més de 4.000 articles i 3.000 receptes, 400 d’elles dels xefs més prestigiosos de la cuina nacional i internacional. No falten fotografies, instruccions, procediments, trucs, etc. Un autèntic volum enciclopèdic de la gastronomia occidental.
- Sacha Hormaechea, ‘Passeig per les muntanyes i xemeneies de Galícia’: aquest xef polifacètic es queda amb un llibre que ret homenatge a la cuina gallega. Es tracta de Passeig per les muntanyes i xemeneies de Galícia, de Alvaro Cunqueiro i José Maria Castroviejo. “És un llibre sense receptes on t’il•lusiona la cuina”, argumenta Hormaechea.
Font: http://www.llegirllibres.cat